Yrittäjäksi
Yrittäjyys tarjoaa sinulle mahdollisuuden tehdä asioita omalla tavallasi ja omien arvojesi mukaan. Yrittäjänä vastaat itse työsi tuloksesta ja yrittäjän velvoitteista.
Mitä on yrittäminen
Oma elämäntilanteesi ja yritysideasi määrittelevät, kannattaako sinun ryhtyä pää- vai sivutoimiseksi yrittäjäksi. Kun tunnet yrittäjyyden vaatimukset ja valmistaudut huolellisesti, sinulla on kaikki mahdollisuudet onnistua.
Erilaisia tapoja toimia yrittäjänä on yhtä monta kuin ihmisiäkin. Yrityksesi menestymisen kannalta juuri sinun persoonasi on kuitenkin ratkaisevin tekijä. Tarvitset tiettyjä ominaisuuksia ja taitoja, jotta yritystoimintasi olisi tuloksellista ja mielekästä.
Henkilökohtainen neuvonta
Neuvonnan pääpaino on liikeidean ja liiketoiminta- suunnitelman jalostamisessa sekä kannattavan liiketoiminnan edellytysten arvioimisessa. Neuvonta on maksutonta ja luottamuksellista. Tapaamisen yhteydessä neuvomme myös yrityksen rahoitukseen, eri yritysmuotoihin, verotukseen, kirjanpitoon ja vakuutusturvaan liittyvissä asioissa.
Tarvittaessa hyödynnämme neuvonnassamme laajan asiantuntijaverkostomme osaamista.
Ota yhteyttä ja varaa aika
Janne Korpela
0400 813270
janne.korpela@uusyrityskeskus.fi
Antti Mikkola
044 7710055
antti.mikkola@uusyrityskeskus.fi
Lataa tästä itsellesi maksuton Perustamisopas aloittavalle yrittäjälle, sekä Liiketoimintasuunnitelma-pohja.
Yhtiömuodon valinta
Mietitkö sinulle sopivan yhtiömuodon valintaa? Yhtiömuotojen vertailuun ja sopivan valintaan saat apua Uusyrityskeskuksen yritysneuvojilta. Haluatko perustaa yksin toiminimen (yksityinen elinkeinonharjoittaja) vai yksin tai useamman henkilön kanssa osakeyhtiön? Muita yritys- muotoja ovat osuuskunta, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö. Yhtiömuodon valintaan vaikuttavat muun muassa pääoman tarve ja saatavuus, vastuut ja päätöksenteko, rahoittajat sekä verotus.
Kiinnostaako kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys on joustava tapa myydä omaa osaamistasi pienimuotoisesti tai väliaikaisesti tai mikäli tahdot testata liikeideaasi. Kevytyrittäjänä sinulla ei ole omaa Y-tunnusta, vaan laskutuspalvelu laskuttaa tehdyn työsi. Kevytyrittäjyys ei sen sijaan sovi tuotteiden myymiseen. Kevytyrittäjänä määrittelet itse hankkimasi työn hinnan. Asiakkaan laskuttamisen ja palkkasi maksun hoitaa laskutuspalvelu. Laskutuspalvelu pidättää oman palvelumaksunsa palkanmaksun yhteydessä sekä hoitaa palkastasi myös ennakonpidätyksen ja muut tarvittavat maksut. On tärkeää muistaa varmistaa, että asiakkaallesi sopii laskutuspalvelun kautta laskuttaminen.
Yrittäjänä sinulla tulee olla
- toimiva liikeidea
- usko omaan liikeideaan
- ymmärrystä ja osaamista yrityksen toimialalta
- halu ansaita rahaa
- oma-aloitteisuutta ja määrätietoisuutta
- riskinottokykyä
- epävarmuuden sietokykyä
- selkeät tavoitteet
Yrityksen pyörittämiseen tarvitset
- yritystoiminnan johtaminen
- myynti
- markkinointi ja viestintä
- taloushallinto
Muista, että kaikkea ei tarvitse osata itse. Voit ostaa osaamista toiselta yrittäjältä, esimerkiksi tilitoimistosta tai mainostoimistosta.
Starttiraha
Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään 12 kuukauden ajan. Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen (37,24 euroa päivältä eli noin 740 euroa kuukaudessa) ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa.
Starttirahaa voit saada, jos
- Olet työtön työnhakija.
- Et ole työtön, mutta siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä.
- Olet sivutoiminen yrittäjä ja laajennat yritystoimintaa päätoimiseksi.
- Työllisyysalue myöntää starttirahan vasta, kun se on selvittänyt onko yrittäjyys hakijalle sopiva vaihtoehto työllistyä.
Tuen saamisen edellytyksiä ovat muun muassa
- Päätoiminen yrittäjyys
- Riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan
- Mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan
- Tarpeellisuus toimeentulon kannalta
- Yritystoiminnan aloitus vasta sen jälkeen, kun tuki on myönnetty.
Hämeen uusyrityskeskus neuvoo ja auttaa sinua myös Starttirahan hakemisessa.
Muita vaihtoehtoja yrittämiselle
Omistajanvaihdos
Uuden yrityksen perustaminen ei aina ole välttämätöntä. Omistajanvaihdos, sukupolvenvaihdos tai yrityskaupat ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä liiketoimintasi alkaa heti, sinulla on valmiiksi hankittu asiakaskunta ja laskutuskin juoksee heti yritystoimintasi alusta alkaen.
Franchising
Haluaisitko perustaa oman yrityksen, mutta kantava yritysidea puuttuu? Haluaisitko päästä helpommalla ja perustaa yrityksesi jo testatun konseptin pohjalle? Haluatko noepammin yrittäjäksi? Jos vastasit näihin kysymyksiin myöntävästi, franchising saattaa olla sinulle sopiva vaihtoehto.
Sivutoiminen yrittäjyys
Sivutoiminen yrittäjyys on sopiva yrittäjyyden muoto, silloin kun yrittäjäksi ryhtyvä on palkansaaja, opiskelija tai eläkeläinen. Tai jos toiminta on osa-aikaista tai kausiluontoista, ei ole varmuutta liiketoiminnan kannattavuudesta tai ei haluta ottaa päätoimisuuden riskiä, mutta halutaan testata liikeidea.
Ideanappi
Haluatko saada alueesi yritysneuvojalta maksutta palautetta yritysideastasi ja vinkit jatkotoimenpiteisiin?
Paina Ideanappia osoitteessa ideanappi.fi.
Valitse oma asuinkuntasi, kuvaa ideasi maksimissaan 500 merkillä ja lähetä. Saat yritysneuvojalta sähköpostilla vastauksen seuraavien arkipäivien aikana.