yHDESSÄ YRITYS ONNISTUU

hattula hämeenlinna janakkala

 

Blogi

 • Yrittäjä, mikäli sairastut tai kohdallesi sattuu tapaturma - tiedätkö mistä, kuinka paljon ja kuinka kauan saat rahallista korvausta?

  Työskentelen päivittäin yrittäjien kanssa. Ja lähes joka päivä kysyn otsikon kysymyksen, koska se on ensiarvoisen tärkeä varauduttaessa yrityksen jatkuvuuteen. Harva yrittäjä ehtii arjen keskellä pohtia taloudellisen jatkuvuuden turvaamista.
  Lakisääteinen Yrittäjäeläkevakuutus YEL on ”peruskallio” ja merkittävin osa yrittäjän sosiaaliturvaa. Sen perusteella määräytyvät mm. Kelan etuudet. On siis tärkeää mitoittaa oma työtulo oikein vastaamaan työpanoksen arvoa yritykseen.

  Jos yrittäjä sairastuu töissä tai vapaa-ajalla, kuinka pitkään on varaa odottaa hoitoon pääsyä?

  Yrityksen toiminnan pitäisi pystyä jatkumaan mahdollisimman nopeasti, vaikka yrittäjä loukkaantuisi vapaa-ajallaan. Jos vakuutukset ovat kunnossa, voi leikkauspöydälle tai muuhun hoitoon päästä nopeasti.

  Entä jos työkyvyttömyysaika on pidempi tai jopa pysyvä, miten suomalainen yrittäjä on varautunut omaan ja perheen toimeentuloon? Oman kokemukseni mukaan tämä asia jää helposti liian vähälle huomiolle. Eläketurvakeskuksen 22.4.2021 julkaiseman tilaston mukaan yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle oli mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt, niiden osuus oli kolmannes siirtyneistä. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet olivat toiseksi yleisin työkyvyttömyyden syy (31 %).

  Merkittävä osa korvaustilanteiden epäselvyyksistä johtuu rajanvedosta tapaturman ja sairauden välillä. Esimerkkinä terve akillesjänne ei yleensä katkea, vaan lähes aina taustalla on jänteen rappeumaa tai tulehdustila, jotka ovat sairausperäisiä. Tällöin kyseeseen tulee laajennettu tapaturmavakuutus, tai vakuutus sairauden varalle. Myös eri harrasteissa on erilaisia vaatimuksia vakuutusturvan kattavuudelle, siksi näistä on hyvä keskustella yhdessä ja siten varmistaa, että turva on omaan harrastukseen riittävä.
  Kaiken voi korvata paitsi elämän.

  Terveisin
  Anna-Maria Huhtinen vakuutusasiantuntija Pohjola Vakuutus Oy, Kanta-Hämeen yritysasiakaspalvelut

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi:

Hämeen Uusyrityskeskus

c/o Parkki Business Park
Raatihuoneenkatu 21-23
13100 Hämeenlinna

Avoinna
Ma-pe klo 8–16, tapaamiset ajanvarauksella ajanvarauskalenterin kautta.

 

Teitä palvelee

Janne Korpela
Yritysneuvoja


Ajanvaraukset

Antti Mikkola
Toimitusjohtaja,
Yritysneuvoja

Ajanvaraukset